Valokuvaajasta

Marinella "Monni" Himari

Marinella Himari on kirjailija, retkeilytoimittaja ja luontokuvaaja sekä 56 000 seuraajaa keränneen @suomiretki-tilin perustaja. Naisen omia seikkailuja voi seurata Instagramissa nimimerkillä @nellahimari.

Himarin julkaisuja on nähty muun muassa Visit Finlandin, YLEn, Metsähallituksen, Suomen Ladun, Finnairin, Blue Wingsin, Discovery Channelin, National Geographicin ja useiden muiden medioiden julkaisuissa.

Valokuvaus talvella

Kameran suojaaminen talvipakkasilla

Lue vinkit

Valokuvaus, harrastusten aatelia

Valokuvaus, harrastuksista jaloin, on mahtava tapa dokumentoida ympärillä tapahtuvia asioita, luoda muistoja ja oppia lisää maailmasta. Olen kerännyt tälle sivulle linkkivinkit aiemmin julkaisemiini artikkelihin, jotka käsittelevät matkalla valokuvaamista, makrokuvaamista, yötaivaan ja revontulien taltioimista, objektiiveja, kuvankäsittelyä ja valokuvaajan moraalista ja eettistä vastuuta. Vinkkien joukosta löydät myös linkit suosimiini presetteihin ja sovelluksiin.

Toivottavasti sivun sisällöistä on sinulle iloa ja hyötyä!

Valokuvaus matkalla

Sigma 35mm f/1.4 – matkailijan paras objektiivi?

Lue arvostelu
Valokuvausvinkit

Yötaivaan ja revontulien valokuvaaminen

Tähtien kuvaaminen ei ole rakettitiedettä. Sen sijaan tähtikuvaus vaatii kamerakalustolta tiettyjä manuaali-asetuksia: ISO-lukua tulee pystyä muuttamaan asteikolla 3200–6400 ja valotusaikaa 15–30 sekuntiin. Mikäli kamerastasi ei tällaisia lukemia löydy, voit aina soveltaa edellä mainittuja arvoja kamerasi maksimiluvuilla.

Objektiivina kannattaa suosia valovoimaista laajakulmaa, jonka aukko on mallia f/2.8 tai maksimissaan f/4.5, sillä yli f/4-aukolla otetut kuvat alkavat olla melko tunkkaisia, eikä niiden valovoima riitä. Kannattaa muistaa, että mitä pidempään joudut kuvaa valottamaan, sitä enemmän tähdet alkavat venyä tikuiksi, ja ihannekuvassa tähdet ovat skarppeja pisteitä.

Polttovälin olisi hyvä sijoittua 14–24mm välimaastoon. Omasta kamerarepustani löytyy Canonin 5D Mark II -järjestelmäkamera sekä Sigman 14–24mm f/2.8 -laajakulmaobjektiivi, jolla kuvaan tähtiä pääsääntöisesti f/2.8–f/4:n aukoilla. Aiemmin kuvasin paljon myös Canonin 16–35mm f/2.8 -laajakulmalla. Vastaava kroppikennon putki voisi esimerkiksi olla Sigman EOS 10–20mm f/3.5 tai paljon käytetty ja pidetty Samyang 14mm f/2.8 -objektiivi.

Haluatko lukea loputkin vinkit? Siirry Kaukokaipuun tähtikuvaus-artikkeliin. »

Laajakulmaobjektiivi

SIGMA 24 mm f/1.4 Art - monipuolinen laajakulma

Lue arvostelu
Makrokuvaus

Sigma 105 mm f/2.8

“Macro soveltuu detaljien lisäksi myös aivan äärimmäisen hyvin ihmisten tarkkailuun hieman kauempaa, minkä vuoksi olenkin pääsääntöisesti taltioinut night marketteja tällä objektiivilla. Ravintoloissa ja katukeittiöissä linssi on lyömätön, ja jotta voisin perustella mielipiteeni, tulette näkemään tässä Kaukokaipuun valokuvauspainotteisessa joulukalenterissa useita turpeita annoskuvia ensi viikon aikana. Disclaimer: Älkää lukeko nälkäisinä, ellei naapurista löydy thai-ravintolaa.

Parasta 105 mm lasissa on sen monipuolisuus sekä bokeh, josta pidän erityisen paljon. Moni teistä muistaa, että kuvasin Sigmalla jo ennen tätä Ambassador-ohjelmaakin, sillä mielestäni Canonin 50 mm f/1.4 ei koskaan pärjännyt haastajalleen, jonka jälki oli – ja on edelleen – paljon pehmeämpää ja kauniimpaa.”

Lue koko arvostelu objektiivista. »

 

Valokuvaaminen puhelimella

Millaiset luontokuvat toimivat Instagramissa?

Lue vinkit
Vinkkikirjasto

Kaikki vinkit kootusti

Olen kirjoittanut valokuvaamisesta ja siihen liittyvistä aiheista paljon. Omaa tekemistä on aina ohjannut intohimo ja halu oppia uutta. Sen vuoksi siirryin juuri vanhasta 5D Mark II -rungosta peilittömään Canonin R:ään, jossa on vielä totuttelua. Kirjoitan aiheesta pian, toivottavasti jo helmikuun 2020 aikana.

Kalustopolitiikan lisäksi olen muun muassa ottanut kantaa valokuvaajan moraaliin ja eettiseen vastuuseen sekä siihen, mikä mielestäni on valokuvaajan tärkein oppi. Olen kirjoittanut täydellisyyden tavoittelusta kuvia rajaamalla ja heijastumien poistamisesta pyöröpolarisaatiosuojilla.

Kahdeksan vinkkiä katukuvaukseen sekä liikkuvan kohteen ja eläinten kuvaus sopivat luettavaksi kaikille, jotka reissaavat paljon. Muista myös valokuvaajan lyhyt muistilista.

Löydät kaikki julkaisemani artikkelit myös kootusti tämän linkin takaa. »

 

Auringonkierto

Lumos: Sun and Moon Tracker kertoo, missä aurinko kulloinkin on

Lue artikkeli
Valokuvauspodcast

Tutustu myös ystävieni Esan ja Kimmon valokuvauspodcastiin!

Napit korville »
Valokuvaaminen puhelimella

Mitkä ovat parhaat applikaatiot kuvankäsittelyyn?

Lue vinkit