Mistä löytyvät parhaat ilmaiset hakusanat ja avainsanat?
Ilmaiset avainsanatyökalut ovat hyvä alku sisällön optimointiin silloin, kun et halua hankkia maksullista sovellusta tai tilata avainsanatutkimusta.
Alla listatut vaihtoehdot eivät ole paremmuusjärjestyksessä, mutta lukemalla artikkelin vinkit läpi ja tutustumalla eri sovelluksiin löydät varmasti itsellesi parhaiten sopivat ilmaiset avainsanaohjelmat. Osa sovelluksista toimii hyvin suomenkielisille hauille, osa ehdottaa tuloksia toistaiseksi vain englanniksi.
Käydään tässä artikkelissa läpi seuraavat avainsanatyökalut:
- Keyword Generator
- Keyword Sheeter
- Answer the Public
- Keyword Surfer
- Questiondb
- Google Search Console.
1. Google
Google on edelleen yksi parhaista avainsanatyökaluista.
Google Autocomplete on varmasti monille tuttu näkymä. Mutta oletko ajatellut, että voit hyödyntää Googlen automaattisesti ehdottamia hakutermejä myös sisällöntuotannossasi. Google ehdottamat hakutermit ovat nimittäin jo sellaisenaan potentiaalisia aiheita etenkin artikkeleille ja blogikirjoituksille.
Useiden tutkimusten mukaan kysymyksellä varustetut SEO-titlet keräävät parhaat CTA:t (click-throuhg-rate). Luo siis sisältöjä, joissa vastaat Googlesta löytämiisi kysymyksiin, ja varmista, että lisäät ko. kysymyksen sisällön SEO-titleen.
Lisäksi Googlesta voi tutkia potentiaalisia avainsanoja ja hakutermejä ”Ihmiset kysyvät myös” -osiosta sekä tulossivun alareunasta löytyvästä “Aiheeseen liittyvät haut” -osiosta.
1.1 Google Trends
Voit myös testata Google Trends -työkalua, joka kertoo, mitkä aiheet ja termit trendaavat kullakin hetkellä. Trendejä tutkimalla voit löytää uusia sisältöaiheita.
2. Keyword Generator
Ahrefsin Keyword Generator -avainsanatyökalu näyttää kerralla 150 avainsanaa. Halutun kielen lisäksi voit myös valita eri hakukoneen (Google, Bing, YouTube, Amazon), ja katsoa, miten niiden tulokset eroavat toisistaan.
Keyword Generator paljastaa myös ensimmäisten 10 hakutuloksen KD:n ja volyymin.
- KD (Keyword Difficulty) tarkoittaa avainsanan vaikeusastetta; mitä korkeampi KD-luku on, sitä hankalampi se on voittaa.
- Volyme (Volyymi) puolestaan kertoo kyseisen avainsanan hakumäärät (keskiarvo) per kuukausi.
Huomaa, että vaihtoehdoissa on kaksi eri tabi-näkymää:
- Phrase match (kuvassa) kertoo haetulle termille/sanalle saadut tulokset.
- Questions näyttää ko. avainsanaan liittyviä käyttäjien esittämiä kysymyksiä.
3. Keyword Sheeter
Keyword Sheeter hakee vastaukset tuhansista ja taas tuhansista Googlen Autocomplete-vastauksista.
Pääset katsomaan avainsanoja valitsemalla ensin kielen, kirjoittamalla hakutermin ja klikkaamalla sitten “Sheet keywords.”
Keyword Sheeteristä on mahdollista hakea kerralla jopa tuhat avainsanaa, jotka voi exportata omaan käyttöön. Hakuvolyymejä tai avainsanan vaikeusasteita sovellus ei kuitenkaan kerro, eli tulokset ovat vain suuntaa antavia.
4. Answer The Public
Ihmiset hakevat yksittäisten sanojen ja sanaparien lisäksi myös kysymyksillä (olet varmasti tehnyt niin itsekin). Ja näihin kysymyksiin haluat vastata pitkällä ja hyvin jäsennellyllä sisällöllä!
Kokeile, millaisia kysymyksiä löydät näistä kolmesta eri avainsanaohjelmasta:
5. Keyword Surfer
Keyword Surfer on Chromeen asennettava ilmainen lisäosa, joka näyttää globaalisti haetun avainsanan (tai ylipäätään yksittäisen haun) kuukausittaiset hakumäärät.
Hakumäärät eivät kuitenkaan tässä sovelluksessa ole yhtä kuin kuukausittainen hakuvolyymi, eli sovellus kertoo kaikki haut yhteensä.
Yksittäisten hakujen lisäksi Keyword Surfer kertoo myös 10 rinnakkaista avainsanaa kullekin haulle.
Mikäli hyödynnät tätä ominaisuutta, vilkaise myös Similarity-prosentti, jotta tiedät, kuinka hyvin rinnakkainen hakutermi vastaa päätermiä.
6. Google Search Console
Uusien avainsanojen etsimisen lisäksi haluat varmasti hyödyntää kaiken potentiaalin oman sivustosi näkyvyyden kasvattamisessa.
Ja tähän on olemassa mitä loistavin työkalu, joka on kaiken lisäksi ilmainen! Puhutaan tietenkin Google Search Consolesta.
Google Search Console kertoo sinulle ne termit ja aiheet, joilla jo löydyt ja joita parantamalla voit kasvattaa näkyvyyttäsi entisestään! (Ilman, että aloitat kaiken “tyhjästä”, uusilla avainsanoilla.) Huomioi, että voit käyttää GSC:tä ilman Google Analyticsiä.
Pääset tutkimaan näitä avaintermejä navigoimalla GSC:n hallintapaneelin vasemmanpuoleisesta navigaatiosta kohtaan ”Kehitys”. Klikkaa auki Kyselyt-välilehti ja katso, mitä hakusanoja käyttämällä kävijät ovat löytäneet sisältöjesi pariin.
Näkyviin tulevat teemat ja aiheet ovat sinulle varmasti tuttuja, ja niin niiden pitäisikin olla.
Saatat kuitenkin huomata myös sellaisia sanoja, joille et vielä ole kirjoittanut sisältöjä. Toisin sanoen, Google Search Consolen näyttämät sanat tuovat sinulle käyntejä jo jollain tasolla, mutta et ole (vielä) hyödyntänyt niiden täyttä potentiaalia.
Tarkastele siis tuloksia SEO-lasit silmillä! Kun löydät uuden sopivan aiheen, luo sille optimoitu artikkeli tai sisältösivu, jolloin sinulla on mahdollisuudet voittaa kyseinen avainsana itsellesi.
Loppusanat
Kuten huomaat, netistä löytyy ilmaisia avainasanatyökaluja (enemmänkin kuin mitä tässä artikkelissa on esitelty), joiden tarjoamalla tiedolla voit aloittaa SEO-optimoinnin.
Tulokset vaativat kuitenkin aikaa ja panostusta, ja parhaat sijoitukset ansaitaan vain ja ainoastaan huolellisella, pitkäjänteisellä SEO-työllä.
Tämän päivän hakukoneoptimointi ei enää perustu vain avainsanojen viljelyyn sisällöissä: tarvitset myös tehokkaan linkkisuunnitelman ja paljon laadukasta sisältöä (yksi tai kaksi optimoitua artikkelia ei vielä räjäytä pankkia).
Pärjätäksesi kilpailussa sinun tulisi myös tietää, mitä avainsanoja kilpailijasi käyttävät sekä millaisia backlinkejä he ovat sivustolleen ja yksittäisille sisällöille ansainneet. Ja nämä tiedot saat vain maksullisista avainsanatyökaluista.
Ilmaiset avainsanatyökalut ovat kuitenkin hyvä alku ja niitä kannattaa testata.
Optimoinnin iloa!