Tiivistetysti: Off-page SEO:ssa keskitytään sivuston linkkirakenteiden huoltamiseen ja sivuston tekniseen toimivuuteen.
Mitä Off-page SEO tarkoittaa?
Off-page SEO eli sivuston ulkoinen hakukoneoptimointi oman verkkosivuston ulkopuolella tehtäviin toimenpiteisiin, jotka vaikuttavat sijoituksiin hakukoneiden tulossivuilla (SERP).
Sisällöllisen SEO-optimoinnin ohella myös Off-page SEO sisältää sisältää useita tärkeitä tekijöitä, jotka auttavat sivustoa sijoittumaan tulosten kärkeen.
Off-page optimoinnissa keskitytään muun muassa sivuston:
- linkkirakenteiden huoltamiseen
- sivuston tekniseen toimivuuteen
Verkkosivuston ulkoisen hakukoneoptimoinnin tarkoituksena onkin kasvattaa sivuston auktoriteettia eli luotettavuutta hakukoneiden silmissä. Tehokkaat linkkirakenteet ovat tässä avainroolissa.

Off-page SEO perustuu linkeille
Google perustuu linkeille, minkä vuoksi on selvää, että se myös arvostaa linkkejä.
Linkit ja linkittävät domainit ovat kuitenkin keskenään eriarvoisia: mitä luotettavampi sivustollesi linkittävä domain on, sitä arvokkaampi on myös itse linkki.
Esimerkiksi Casino-sivut, jotka koettavat ostaa linkkejä etenkin blogeista, ovat ennemmin haitaksi kuin hyödyksi. Sen sijaan esimerkiksi HS:n tai YLE:n kaltainen lähde on aivan omaa luokkaansa.
Mitä backlinkit tarkoittavat?
Backlinkit eli käänteiset linkit ovat kuin äänestylipuke hyvän sisällön puolesta.
Backlink tarkoittaa siis linkkiä, jonka olet ansainnut toiselta sivustolta.
Backlinkien luominen onkin verkkosivuston ulkopuolisen hakukoneoptimoinnin syvintä ydintä; hakukoneet käyttävät käänteisiä linkkejä tarkastellakseen linkitetyn sisällön laatua, joten sivusto, jolla on paljon arvokkaita käänteisiä linkkejä, sijoittuu yleensä korkeammalle kuin muutoin samanarvoinen sivusto, joka on ansainnut vähemmän käänteisiä linkkejä.
Linkkejä on kolmea eri tyyppiä, jotka määritellään sen mukaan, miten ne on ansaittu: luonnolliset linkit, manuaalisesti luodut linkit ja itse tehdyt linkit.
- Luonnolliset linkit annetaan toimituksellisesti ilman kaupallista yhteistyötä. Esimerkiksi ruokabloggaaja, joka kirjoittaa pastareseptin ja linkittää pastakastikevalmistajan sivulle omasta tahdostaan, synnyttää tällä tavoin luonnollisen linkin.
- Manuaaliset linkit hankitaan tarkoituksellisen linkkirakentamisen kautta. Tämä voi esimerkiksi tarkoittaa yhteistyökumppaneiden tai omien asiakkaiden houkuttelemista linkittämään verkkosivustollesi tai se voi tarkoittaa että pyydät vaikuttajia jakamaan sisältöäsi.
- Itse luoduilla linkeillä tarkoitetaan linkkejä, jotka olet itse julkaissut esimerkiksi yritysten online-hakemistoon, keskustelupalstalle tai blogikommenttina. Näihin lasketaan myös esimerkiksi lehdistötiedotteessa käytetyt avainsanalle optimoidut ankkuritekstit. Jos teet tätä, älä spämmää liikaa, sillä tällainen linkkifarmaus katsotaan monesti Black Hat SEO:n toimenpiteeksi, jolla voi romauttaa sivustonsa jo ansaitun auktoriteetin.
Sivuston auktoriteetin mittaaminen
Sivuston luotettavuuden voi tarkistaa useiden SEO-työkalujen kautta. Näitä ovat muun muassa Ahrefs, Majestic ja Moz.
Ahrefs (ahrefs.com) kertoo verkkosivuston luotettavuuden Domain Rating -arvolla (DR). Sivukohtainen (eli per sisältösivu) arvo perustuu URL Rating -arvoon (RR) ja sivuston Ahrefs Rank -sijoitukseen, joka tarkoittaa vahvuutta maailmanlaajuisesti.
SEO-kieleen vakiintunut Domain Authority (DA) on myöskin verkkotunnuksen luotettavuutta kuvaava mittari.
Page Authority (PA) sen sijaan ilmoittaa nimensä mukaisesti sivukohtaisen luotettavuuden.
Linkkitutkimus
Linkkitutkimuksen avulla selvitetään kilpailijoiden hakukonenäkyvyyttä parantavia ja tuloksiin vaikuttavia linkityksiä.
Samalla selvitetään oman sivuston ulkoiset linkitysmahdollisuudet.
Kuten edellä mainittu, linkit ovat sivuston luotettavuuden mittari ja auttavat verkkosivustoa saavuttamaan kärkipään sijoituksia hakukoneissa.
Linkkitutkimuksessa voi lähteä liikkeelle näin:
- Tutki kilpailijoiden hakusanasuunitelmaa ja poimi hyödylliset hakusanat
- Niputa kilpailijoiden linkit Ahrefsin SEO-työkalulla
- Käy linkit läpi (manuaalisest) ja tutki omat mahdollisuudet
- Kontaktoi ko. sivu ja sovi mahdollisuuksien mukaan linkkivaihdosta
Tehokkaat linkkirakenteet
Tehokkaat linkkirakenteet auttavat hakukoneoptimoinnissa ja nostavat sisältöjä Googlen parhaille paikoille.
Linkit myös rakentevat luotettavuutta, minkä vuoksi linkkejä kannattaa seurata ja niitä kannattaa sopia jaettavaksi muiden verkkosivustojen kanssa.
Ajatellaan, että sinulla on yhtä pitkä ja yhtä hyvin optimoitu sisältösivu kuin kilpaijalla. Se, kummalla on enemmän jaettuja ja ansaittuja linkkejä, nousee toisen ohi Googlessa.
Tämän vuoksi tehokkaan linkkivaihdon tulisikin olla jokaisen sivuston prioriteetti off-page-hakukoneoptimoinnissa.
Mitä eroa on NoFollow ja DoFollow linkeillä?
1) Google Bot ja muut hakukonebotit seuraavat DoFollow-linkkejä
2) Google Bot ja muut hakukonebotit eivät seuraa NoFollow-linkkejä
Linkkien teknisellä rakenteella on väliä, sillä vain DoFollow-linkit vaikuttavat hakukonesijoituksiin.
Varmista siis linkkivaihdon yhteydessä, että ansaittu linkki on mallia DoFollow.
Do/NoFollow linkit voi seuloa esimerkiksi selaimeen asennettavan SEOquake-lisäosan avulla, joka yliviivaa automaattisesti NoFollow-attribuutilla varustetut linkit.
Vaikka No-follow-linkit eivät suoraan vaikuta hakukonesijoituksiin, niitäkin tarvitaan ja niitä saa olla. Mikään verkkosivusto ei kerää ainoastan DoFollow-linkkejä, se olisi outoa jopa hakukoneiden silmissä.
Miltä linkit näyttävät koodissa?
1) DoFollow-linkkikoodi näyttää tältä:
<a href=”https://marinellahimari.fi/” >marinellahimari.fi</a>
2) Ja NoFollow-linkkikoodi tältä:
<a href=”https://marinellahimari.fi/” rel=”nofollow”>marinellahimari.fi</a>
Loppusanat
Kuten huomaat, sivuston optimointi on paljon muutakin kuin vain sisällöllistä SEO-tekemistä. Seuraavaksi sinun kannattaa pohtia, miten voisit kerätä sivustollesi ja sen yksittäisiin sisältöihin linkkejä hyviltä sivustoilta (ilman, että ostat niitä).
Optimoinnin iloa!