SEO-opas / Metateksti

Miksi meta-kuvaus tulee määrittää?

Kuten edellä mainittu, meta-kuvauksella voidaan vaikuttaa klikkiprosenttiin eli siihen, kuinka moni käyttäjä haluaa siirtyä hakutuloksista sisältösi pariin.

Mikäli et määritä meta-kuvausta, Google voi nostaa siihen mitä tahansa ko. sisältösivulta. Pahimmassa tapauksessa metateksti voi näyttää tältä:

metateksti

Millainen on hyvä meta-kuvaus?

Meta-kuvaus kannattaa pitää selkeänä, kuvaavana ja kiinnostavana.

Sellaisena, että se herättää halun paneutua aiheeseen syvemmin; mitä kiinnostavampi meta-kuvaus on, sitä todennäköisemmin käyttäjä klikkaa sen kautta sivustollesi.

✅ Metatekstiin kannattaa aina lisätä avainsana.

Näin siksi, että Google boldaa meta-kuvauksessa käytetyt ja käyttäjän hakua vastaavat avainsanat, jolloin ko. sanat toimivat ns. eye-catchereina Googlen hakutulossivulla.

Tärkein asia meta-kuvausta kirjoittaessa on muistaa, kenelle puhutaan: älä siis kirjoita itsestäsi, vaan kirjoita lukijalle eli potentiaaliselle asiakkaallesi.

Mieti, mitä hänen pitäisi meta-kuvauksesta lukea, ja millainen meta-kuvauksen tulisi olla, jotta se oikeasti houkuttelisi klikkaamaan.

hyvä metakuvaus

✅ Hyvä meta-kuvaus on myös aina varustettu CTA:lla, eli call-to-action-kehotteella. Yleisin CTA on varmasti se perinteinen “Lue lisää”.

Kuinka pitkä meta-kuvauksen tulee olla?

Meta-kuvauksen pituus (jonka Google näyttää) on rajoitettu noin 160 merkkiin (välilyönnit lasketaan).

Meta-kuvauksen pituus desktopilla on 158 merkkiä tai 920 pikseliä. Vastaavasti mobiilissa luvut ovat noin 120 merkkiä tai 680 pikseliä.

? Meta-kuvaukset voi kuitenkin vahingossa kirjoittaa liian pitkiksi, ja liian pitkät meta-kuvaukset menevät Googlen tuloshaussa poikki kolmella pisteellä …

liian pitkä meta-kuvaus

Tosiasiassa meta-kuvauksen todellinen pituus riippuu aina hakutulostyypistä. Jos esimerkiksi julkaisun päivämäärä näkyy hakutuloksessa, meta-kuvaukselle varattu tila on hieman lyhyempi.

Voit testata meta-kuvauksen pituutta ja ulkonäköä Spotibo:n (kuvassa yllä) tai Metatags.io:n (kuvassa alla) ilmaisella verkkosovelluksella.

meta-kuvaus eli metateksti

Muista, että jokaisen meta-kuvauksen tulisi olla uniikki.

Muista sisällyttää avainsana metatekstiin.

Muista sisällyttää CTA metatekstin loppuun.

Hyvä tietää: Vaikka määrittäisit metatekstin itse, Google voi vaihtaa meta-kuvauksen täysin mielivaltaisesti. Näin tapahtuu silloin, kun haettu avainsana osuu sivun sisältöön mutta ei suoraan asettamaasi kuvaukseen, tai kun Google kokee, että sen ehdotus on parempi kuin omasi. Tutki siis Googlen mahdollisesti tekemiä muutoksia ja tarpeen tullen paranna metatekstiäsi.

Miten arvostelut ja hinnat saa näkymään meta-kuvauksessa?

Jos sinulla on verkkokauppa ja tuotteillasi arvosteluja, tai jos julkaiset reseptejä ja haluat reseptikuvan näkymään SERP-näkymässä*, sinun tulee lisätä sivustollesi schema-tiedot.

Schema-tiedot ovat strukturoitua dataa, jotka näkyvät hakutuloksissa vain, jos ne on otettu käyttöön sivustolla. Löydät täältä kaikki schema-tiedot kootusti.

* SERP-näkymä tarkoittaa mitä tahansa Googlen hakutulosta (perinteinen hakutulos, Ihmiset kysyvät myös, Aiheeseen liittyvät haut, tietopaneelit, jne.)

schema

Meta-kuvauksen asettaminen sivustolle

Lähes jokaisella julkaisujärjestelmällä (WordPress, Squarespace, jne.) on mahdollista asettaa meta-kuvaus suoraan sivuston hallinnassa.

Mikäli käytät WordPressiä tai Shopifya, asenna ja ota käyttöön ilmainen Yoast SEO -lisäosa, jonka avulla voit määrittää meta-kuvauksen ja myös SEO-titlen todella helposti.

metatekstin kirjoittaminenJos sivustollasi ei ole mahdollista hyödyntää Yoast SEO:n kaltaisia lisäosia, aseta koodipätkä manuaalisesti sisältösivun HEAD-osioon. Jos avainsanana olisi ”WordPress-kotisivut”, koodi voisi silloin näyttää esimerkiksi tältä:

<head>
<meta name=”description” content=”Tilaa mobiiliystävälliset WordPress-kotisivut yrityksellesi kustannustehokkaaseen hintaan! Lue lisää ja pyydä tarjous.”/>
</head>